Avainsanat

, , , , , , ,

Pienellä alueella eläviä kissapetoja on kuitenkin vain noin 50

Amurinleopardit ovat levittäytymässä suppealta Venäjän Primorjen alueelta myös Kiinaan ja Pohjois-Koreaan.

Amurinleopardit ovat levittäytymässä suppealta Venäjän Primorjen alueelta myös Kiinaan ja Pohjois-Koreaan.

Maailman harvinaisimpiin ja uhanalaisimpiin suurpetoihin lukeutuvan amurinleopardin (Panthera pardus orientalis) kokonaiskanta on voimistunut edellisen, vuonna 2007 tehdyn laskennan arviomalta 27–34 eläimen tasolta 48–50 yksilöön. Amurinleopardin pääasiallinen ja aikaisemmin ainoa elinalue on ollut noin 5 000 neliökilometrin laajuisella alueella Venäjän kaukoidässä, Siperian lounaiskolkassa sijaitsevassa Primorjen aluepiirissä. Edelliseen kartoitukseen verrattuna amurinleopardit ovat paitsi lisääntyneet myös laajentaneet elinaluettaan. Nyt lajia tavataan myös Pohjois-Korean pohjoisimmissa osissa.

Tiedot amurinleopardin kannan voimistumisesta tulivat yllätyksenä, sillä lajia ei ole päästy laskemaan viime vuosina. Amurinleopardi kannan seuranta perustuu lumijälkien laskentaan, ja Primorjen alueella on ollut useita lumettomia tai hyvin vähälumisia talvia, jolloin laskenta on ollut mahdotonta.

Edellisen laskennan mukainen kanta on niin pieni, että asiantuntijat pitivät amurinleopardin tulevaisuutta jo hyvin epävarmana, mutta uudet tiedot ovat lupaavia. Ympäristöjärjestö WWF:n amurinleopardin suojeluohjelman vastaava asiantuntija Juri Darman totesi uusien tulosten julkistamisen jälkeen, että tavoitteena olisi saada amurinleopardin kanta kasvamaan ainakin 70–100 yksilöön, jotta välitön, esimerkiksi vakavan kulkutaudin aiheuttama välitön sukupuuttoon kuolemisen uhka voitaisiin välttää.

Toiveita kissapedon kannan voimistumisesta on jopa nyt saatua laskentatulosta enemmänkin., sillä amurinleopardeja on mitä ilmeisimmin myös Kiinan puolella. Pohjois-Kiinassa oletetaan elävän 5–11 amurinleopardia, mutta kansainväliset petoasiantuntijat ja -laskijat eivät ole päässeet alueella seurantaa suorittamaan (The Times of India, 16.3.2013).

Samoilla seuduilla amurinleopardin kanssa elää toinenkin harvinaistunut kissapeto, amurintiikeri eli siperiantiikeri (Panthera tigris altaica). Tämän tiikerin alalajin kanta on myös voimistunut. Uusimman tiedon mukaan amurintiikereitä olisi alueella noin 23 yksilöä eli noin kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2008. Myös amurintiikerin kannat ovat maailmanlaajuisestikin vahvistuneet. Kaikkiaan amurintiikereitä lienee luonnossa viitisen sataa, mutta eri puolilla maailmaa eläintarhoissa näitä kissapetoja on tätä enemmän. Amurintiikerin voi nähdä myös Korkeasaaren eläintarhassa.