Avainsanat

, , , , , ,

Paistetun kalan tai äyriäisten syömisen ja haimasyöpäriskin välillä ei havaittu yhteyttä

Kalaravinnon parhaat ominaisuudet löytyvät rasvaisista lajeista. Ruoan kypsennystapa vaikuttaa sekin lopputuloksen terveellisyyteen.

Kalaravinnon parhaat ominaisuudet löytyvät rasvaisista lajeista. Ruoan kypsennystapa vaikuttaa sekin lopputuloksen terveellisyyteen.

Kalaravinnon – etenkin runsasrasvaisten kalalajien – säännöllisen syömisen terveydellisistä eduista on julkaistu viime vuosina kymmenittäin toinen toistaan lupaavampia tutkimustuloksia. Erityistä hyötyä jo puhjenneiden sairauksien hoitovaiheessa ja ennen kaikkea ennaltaehkäisyssä on osoitettu kalarasvoista, joissa on runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja. Eniten huomiota ovat saaneet paljon myös erilaisia pilleri- ja muina kuureina markkinoitavat omega-3-rasvahapot, joiden nauttimisen hyödyt niin fyysisen kuin henkisenkin terveyden parantamisessa ovat kiistattomat. Laajassa amerikkalaistutkimuksessa selvitettiin yleensä kaikenlaisen kalaravinnon – mukaan lukien muut merenelävät kuten äyriäiset – säännöllisen nauttimisen sekä kalaruokien valmistustapojen vaikutuksia haimasyövän ilmaantumiseen. Kalat osoittivat tässäkin selvityksessä erinomaisuutensa, mutta vain oikein ruoaksi valmistettuina.

Yhdysvaltalaisen Indianan yliopiston tutkijan Ka Hen johdolla American Journal of Epidemiology -tiedelehdessä 14.1.2013 julkaistussa tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 66 616 iältään 50–76 -vuotiasta henkilöä, jotka osallistuivat pitkäkestoiseen, vitamiinien käytön ja elämäntyylien terveysvaikutuksia seuraavaan tutkimukseen.  Osallistujien ruoan laatu ja käyttömäärät selvitettiin toistetuilla kyselyillä, ja haimasyöpätapaukset selvitettiin kansallisista rekistereistä. Keskimääräinen seuranta-aika oli 6.8 vuotta.

Seurannan aikana 151 osallistujalta todettiin haimasyöpä. Ravintoseurannan perusteella todettiin, että kalaravinnon ja haimasyövän ilmaantumisen välillä oli käänteinen suhde: Mitä enemmän tietynlaista kalaa henkilöt söivät, sitä pienempi oli riski sairastua haimasyöpään. Kalaravinnossa paras vaihtoehto oli runsaasti monityydyttymättömiä, omega-3-rasvahappoja sisältävien kalalajien säännöllinen nauttiminen. Ja kala tulisi valmistaa muilla keinoin kuin paistamalla.

Haimasyöpään sairastumisen riksiä selvitettiin jakamalla seurantaan osallistuneet kolmeen ryhmään kalaruokien kokonaismäärän, syömiskertojen yleisyyden ja eri kalalajien nauttimisen perusteella ottamalla huomioon myös tunnetut syöpäsairauksien riskitekijät. Osanottajilla, jotka kuuluivat ylimpään kolmannekseen kalaravinnon sisältämien monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen saannissa, haimasyövän ilmaantumisriski oli 38 prosenttia pienempi (suhteellinen riski = 0.62) kuin alimpaan kolmanneksen kuuluneilla henkilöillä. Kalaruokien kypsentämistapojen vertailussa saatiin vielä tätäkin tilastollisesti merkittävämpi tulos: Muilla tavoilla kuin paistamalla kypsennetyn kalan kulutuksessa alimman kolmanneksen jäsenillä (eli niillä, jotka syövät harvimmin kalansa paistettuina) haimasyöpään sairastumisen riski oli 45 prosenttia pienempi (suhteellinen riski = 0.55) kuin ylimpään kolmannekseen kuuluneilla.

Hyödyllisissä kalarasvoissakin näyttää olevan eroja. Terveyttä edistäviksi osoitetuista monityydyttymättömistä omega-3-rasvahapoista dokosaheksaeenihappo (DHA) osoittautui paremmaksi kuin eikosapentaeenihappo (EPA). Edullisen tuloksen taustalla olevia elimistön reaktioita osoittaa myös aikaisemmin julkaistu havainto, jonka mukaan monityydyttymättömien, pitkäketjuisten kalarasvojen runsaalla saannilla on yhteys elimistön tulehdusarvojen alenemiseen (Omega-3-rasvahapoilla näyttää olevan myönteinen, tulehdusarvoja alentava vaikutus. Tiedebasaari 1.4.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/04/01).

Paistetun kalan tai äyriäisruokien syömisen ja haimasyövän ilmaantumisen välillä He ja kumppanit eivät löytäneet tilastollisesti merkitsevää yhteyttä.

Kalaravinnossa on terveellisten rasvahappojen ohella monia muitakin hyviä ominaisuuksia kuten paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta valitettavasti kaloihin kertyy myös ympäristömyrkkyjä kuten elohopeaa ja kloorattuja yhdisteitä kuten dioksiineja. Kalaruokien säännöllinen käyttö – oikein mitoitettuna ja eri kalalajeja vaihdellen – on varmasti hyvinvointia edistävä valinta (Kalaruoat ja sydänkohtausriski: Hyvien rasvojen hyödyt ylittävät elohopean haitat. Tiedebasaari 19.8.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/08/19).