Avainsanat

, , , , , ,

Luonnonmukaisten elintarvikkeiden tuotannon ja kaupan lakisääteiset vaatimukset ovat tiukkoja, mutta luomukriteerien valvonta on Euroopassa puutteellista.

Luonnonmukaisen elintarviketuotannon pelisäännöt ovat sopimusten perusteella tarkat, yksiselitteiset ja samanlaiset kaikissa maissa. Todellisuudessa luomutuotannon ja luomuelintarvikkeiden jalostuksen ja kaupan käytännöissä on paljon puutteita, totesi Euroopan tilintarkastustuomioistuin (European Court of Auditors, ECA) 26.6.2012 julkaisemassaan selonteossa (http://eca.europa.eu). Useilla Euroopan unionin jäsenmailla luonnonmukaisten elintarvikkeiden lakisääteiset tarkastukset ja valvontatodistuskäytännöt ovat pahasti retuperällä. Erityisesti luomuelintarvikkeiden tarkan jäljitettävyyden vaatimus ei toteudu tuotteiden kansainvälisessä kaupassa. Laki vaatii, että luomutuotteen alkuperä ja myöhemmät kohtalot ovat yksiselitteisesti jäljitettävissä. Samoja puutteita on monilla mailla jo kotimaistenkin luomutuotteiden valvonnassa ja jäljitettävyydessä, tuomioistuin totesi.

Suurena puutteena tilintarkastustuomioistuin pitää EU-maiden välisen yhteydenpidon vähäisyyttä ja valvonnan kontrollin heikkouksia sekä käytännön toimijoille annettavan ohjauksen puutteita. Oikeus vaatiikin Euroopan komissiolta tiukkoja toimenpiteitä, joilla luomutuotannon ja elintarvikkeiden jäljitettävyyden saatetaan lain vastaamalle tasolle kaikissa jäsenmaissa, ja lisäksi maiden väliseen yhteistyöhön on saatava toimivat käytännöt.

Luonnonmukaisten elintarvikkeiden tuotanto ja kulutus lisääntyvät nopeasti. Luomuelintarvikkeiden kauppa on kasvanut keskimäärin yli 10 prosentin voisvauhdilla jo parinkymmenen vuoden ajan. Tätä nykyä luomuelintarvikkeiden markkinoiden arvo on Euroopassa vuosittain noin 20 miljardia euroa. Määrä vastaa noin 1.5 prosenttia maanosamme koko elintarvikemarkkinoiden arvosta. Tässä kehityksessä luomutuotannon ja luonnonmukaisten elintarvikkeiden lakisääteinen valvonta- ja ohjaustyö on jäänyt pahoin jälkeen vaatimuksista. Puutteet toki tunnetaan ja myös tunnustetaan poliittisen päätöksenteon huipullakin.

Euroopan komission maatalousosaston vuoden 2011 raportissa myönnetään ja osoitetaan puutteita jäsenmaiden luomusektorin ohjauksessa. Komissio toteaa lisäksi että luonnonmukaiseen tuotantoon ohjatuilla unionin avustusvarojen käyttöä ei valvota riittävän tehokkaasti. Puutteiden takia Euroopan komissio tehostaa jäsenmaiden toiminnan seurantaa. Valvonnan tehostamisen tarvetta korostavat paitsi periaatteelliset myös vankat taloudelliset syyt. Erilaisiin luomutuotannon tukiin käytetään Euroopan unionin maatalousbudjetista suuri osa. Vuonna 2010 luomusektorin saamien tukien kokonaismäärä nousi yli 690 miljoonaan euroon.